Sült céklás rizottó

főétel

Egyszerűen elkészíthető, izgalmas, szemet gyönyörködtető, teljesértékű, funkcionális főétel!

Gluténmentes Tejmentes Tojás mentes

Egy egyszerűen elkészíthető rizottó receptet hoztam nektek, amely a céklás-fetás csavarnak köszönhetően izgalams ízvilágával és szemet gyönyörködtető látványával biztosan elvarázsolja az egész családot!

A cékla kiváló ásványi anyag és antioxidáns forrás, színanyagai hozzájárulnak az egészség fenntartásához. Az úgynevezett biztonságos keményítők közé soroljuk, mert a glikémiás terhelése alacsony. Azonban emésztési zavarok esetén nagyobb mennyiségben történő fogyasztása kellemetlen tünetekkel járhat (pl. haspuffadás). Ilyen esetekben óvatosan, az egyéni toleranciát figyelembe véve érdemes fogyasztani.

A rizottó hagyományosan alaplével készül, ebben az esetben annyi a csavar, hogy hosszan főtt csontlevessel/maradék húslevessel szoktam készíteni, melynek köszönhetően fehérjében, aminosavakban, ásványianyagokban igen gazdag lesz a végeredmény. A benne található kollagén elősegíti az emésztőrendszer egészségének fenntartását is.

A hagyományos rizottó jó minőségű érlelt sajtokkal (pl. parmezán, pecorino) készül, azoban a cékla ízvilága fetáért kiált, így ebben a receptben ezt használtam. De intenzív íze miatt viszonylag kevés is elég belőle. Mivel az eredeti fetasajt nem tartalmaz tehéntejet, csak juh- és kecsketejet, ezért jobban tolerálható, kevésbé erős allergén alapanyag, de tejfehérje érzékenység esetén inkább növényi helyettesítőt javaslok (a Violife-nak van vegán feta ízű terméke, azzal is meg lehet próbálni).

A hagyományos feta - nem a krémfehér sajt - a jobb minőségű tejtermékek közé sorolható. A fetasajt egyébként nagyon alacsony laktóz tartalommal rendelkezik, 100 g-ban kevesebb mint 0,1 g található, így általában biztonságosan fogyasztható laktózérzékenyek számára is, de érdemes ebben az esetben is az egyéni toleranciát figyelembe venni!

Sült céklás rizottó

Hozzávalók

  • 300 g arborio rizs
  • 3+2 ek. extraszűz olívaolaj
  • 50 g vaj/ghí
  • 1500 ml alaplé
  • 200 ml fehérbor
  • 1 kisebb fej vöröshagyma/fehér hagyma
  • 2 szál halványító zeller
  • 250 g cékla
  • Só
  • Bors
  • 2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • 100 g fetasajt (helyettesíthető Violife feta ízű vegán termékkel)

Elkészítés

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A céklát hámozd meg és vágd kockára majd tedd bele egy tepsibe. Sózd, borsozd majd locsold meg 2 ek. olívaolajjal. Jól keverd össze, hogy az olaj mindenhol bevonja a céklát és tedd a sütőbe kb. 35-40 percre légkeverésen.

Eközben a hagymát és a halványító zellert vágd apróra. Az alaplevet melegítsd fel forráspontig, de ügyelj rá, hogy ne forrjon, de alacsony lángon tartsd melegen a főzés ideje alatt.

Vegyél elő egy serpenyőt és közepes lándon melegítsd fel majd tedd bele a vaj felét és a 3 ek. olívaolajat. Amikor a vaj felolvadt add hozzá az összeaprított hagymát, zellert. 5-6 percig dinszteld közepes lángon, amíg a hagyma üveges nem lesz, majd add hozzá a rizst és kevergetve pirítgasd további 2-3 percig.

Ekkor jöhet bele a 200 ml fehérbor. Folyamatosan kevergesd addig, amíg fel nem szívja a rizs az összes folyadékot.

Utána adj hozzá egy evőkanálnyit az alapléből és folyamatosan kevergetve várd meg amíg azt is felszívja. Ezt folytasd türelmesen addig, amíg a rizs megpuhul. Ez kb. 45 perc, de érdemes kóstolgatni közben, nehogy túlkészüljön.

A rizottó akkor tökéletes, ha még "al dente" a rizs, vagyis lehet harapni, de nem jó ha a belseje még kicsit kemény. Ahogy adagolod hozzá az alaplevet és kevergeted egyre krémesebb állaga lesz és ez is a cél. Ha nem krémes, akkor még biztosan szükség van folyadékra. Ha idő közben elfogyna az alaplé, pótolhatod vízzel is a maradékot.

Amikor a cékla megpuhult, tedd át egy turmixgépbe és adj hozzá kb 2 dl vizet vagy alaplevet. Turmixold krémesre (ha még darabosnak érzed, adhatsz hozzá még egy kevés folyadékot).

Amikor a rizs pont jó, akkor keverd a rizshez a céklát, majd adj hozzá kb. 5-7 dkg feta sajtot (a maradékot majd a tálalásnál fogod felhasználni) és a vaj másik felét is. Ha nem érzed elég krémesnek a végeredményt, akkor egy pici alaplével még lazíthatod. Akkor jó, ha nem folyós, de nem is áll meg benne a kanál.

Fontos: ha első alkalommal állagra nem is sikerül tökéletesre, az íz mindenért kárpótolni fog! Hidd el, megéri a fáradságot!

Feltét variációk

Tálaláskor megszórhatod egy kevés fetával, vagy a turmixolás előtt félretehetsz egy heveset a céklából és azzal is megszórhatod a tetejét. Készítettem már sült kacsamellel, úgy is nagyon ízletes, de hús nélkül is simán megállja a helyét, sőt! A céklás rizottó önmagában is egy teljesértékű, funkcionális főétel!

Jó étvágyat kívánok!