Spanyol omlette

reggeli

Egyszerűen elkészíthető, pénztárcabarát reggeli ötlet

Gluténmentes Tejmentes

Sokszor talán a reggelik változatosságának biztosítása a legnehezebb feladat az életmódváltás során. Ezért arra gondoltam, hogy több reggeli ötletet osztok meg veletek, azért, hogy tudjatok miből válogatni.

A mai receptem egy spanyol specialitás, amelyet általában előző nap már elkészítenek és hidegen fogyasztják reggelire vagy köretként. Friss salátával ideális választás lehet akár egy rohanósabb hétköznapon is.

Spanyol omlette

Hozzávalók

  • 500 g burgonya
  • 6 db tojás
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb cukkini
  • 150 g friss bébi spenót (opcionális)
  • 100 g bacon/füstölt szalonnal (opcionális)
  • bors
  • olívaolaj

Elkészítés

Pucold meg a hagymát, vágd félbe és szeleteld fel vékonyan. Egy serpenyőben hevíts fel két evőkanálnyi olívaolajat és dobd rá a hagymát. Adj hozzá ½ tk. sót és közepes lángon párold üvegesre. Közben pucold meg a krumplit és szeleteld fel kb. 0,5 cm vastagságúra a cukkínivel együtt.

Amikor a hagyma már kezd egy kicsit pirulni, add hozzá a bacont vagy szalonnát és azzal együtt pirítsd meg enyhén aranybarnára.

Ekkor jöhet hozzá a szeletekre vágott krumpli. Keverd össze és fedd le a serpenyőt. 5 perc elteltével keverj rajta egyet, majd 5 perc múlva még egyet.

Add hozzá a cukkinit is és addig süsd-párold a fedő alatt, amíg az egész megpuhul és egy kis színt kap. A fokhagymát is add hozzá ekkor és keverd el.

Üsd bele a tojásokat egy tálba, sózd, borsozd és egy villa segítségével jól keverd el őket, akárcsak egy rántottához. Öntsd rá a tojásos keveréket a krumplira és fedd le. Addig süsd fedő alatt alacsony lángon, amíg a tojás megkeményedik felül is. Ekkor fordítsd ki egy tányérra. Eheted melegen felszeletelve, de akár hidegen is. A spanyolok hidegen fogyasztják, így friss salátával tálalva akár több napi reggelit is elkészíthetsz egycsapásra.

Bármilyen más zöldséggel variálhatod, a tojás előtt például adhatsz hozzá még friss bébispenótót is.

Jó ha tudod

A lehűtött és nem visszamelegített burgonyában lévő keményítő egy része ún. rezisztens keményítővé alakul, ami tápanyagul szolgál a bélflóra jótékony baktériumai számára. További előnye még hogy így kevésbé emeli meg a vércukorszintet, ezért, ha teheted a burgonyát - és más keményítő tartalmú szénhidrátforrást (pl. fehér rizs) is - így fogyaszd.