Skandináv lazacleves

leves

Mindössze 30 perc alatt elkészíthető, gyógyír a gyomornak és az immunrendszernek.

Gluténmentes Tejmentes Tojás mentes

Sajnos engem is utolért ez a hírhedt kórság, de szerencsére étvágyam az van, állóképességem már kevésbé, ezért valami egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ámde tápláló és gyógyulást támogató ételre vágytam.

A levesbe belefőzött zöldségek könnyen emészthetőek, a lazac kiváló omega3 forrás, így támogatja a szervezetet a gyulladások leküzdésében, az alaplé kollagén tartalma pedig jót tesz a gyomornak, emésztésnek.

Skandináv lazacleves

Hozzávalók

  • 30 dkg friss bőr nélküli lazacfilé
  • 5 dkg vaj / ghí
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 közepes paszternák
  • 1 db póréhagyma
  • 1/2 kisebb zeller
  • 2 szál halványító zeller
  • 1,5 liter alaplé / víz
  • 200 ml kókuszkrém / rizstejszín / vegaföl / kókuszjoghurt
  • 2 ek. tápióka keményítő
  • 4 db közepes burgonya
  • 2 babérlevél
  • 5 szem szegfűbors
  • bors
  • friss vagy fagyasztott kapor
  • 1/2 citrom leve

Elkészítés

Apróra vágtam a póréhagyma fehér részét, a répákat felkarikáztam, zellert, szárzellert vékonyan feldaraboltam. A krumplit meghámoztam és kisebb kockákra vágtam.

A vajat/ghít egy magasabb falú lábosban felolvasztottam és hozzáadtam a póréhagymát. 2-3 percig pirítottam, majd a zöldségeket is beletettem. Összeforgattam és megszórtam a tápióka keményítővel. Ekkor hozzáöntöttem az alaplevet, sóztam, borsoztam. Fűszereztem a szegfűborssal és a babérlevéllel. Miután az alaplé felforrt, visszavettem a lángot közepes fokozatra és addig főztem, amíg a zöldségek már majdnem megpuhultak.

Ekkor hozzáadtam a krémesítésre szánt vegafölt (étrendtől függően ez lehet más alternatíva is, pl.: kókusztejszín, rizstejszín, kókuszjoghurt), elkevertem. Amikor újra forrni kezdett, beletettem a falatnyi kockákra felvágott lazacot, kaprot és a citrom levét. Egy utolsó rottyantás után pedig már tálaltam is. Az egész művelet nem volt több 30 percnél.

Jó étvágyat kívánok!