Quiche alaprecept

főétel

Húsvéti sonkamentő ötlet francia köntösben avagy a francia sós pite

Gluténmentes Tejmentes

Előző életemben francia lehettem, mert perverz módon vonzódom minden olyan ételhez amibe szív- és érrendszeri problémát előidéző mennyiségű vaj kell...

...meg tejszín és szalonna. Szomorú, de ez az igazság.

Éppen ezért korábban - még az életmódváltásom előtt - számtalan alkalommal készítettem mindenféle-fajta quiche-t, mert valójában a lehetőségek száma határtalan, így mindig kicsit más ízvilágú pite születhetett belőle.

Sajnos jó ideje mellőznöm kellett már ezt a csodálatos ételt az életemből, azonban nem nyugodhattam addig, amíg ki nem kísérleteztem a diétámba illeszthető tökéletes pitetészta alapreceptet. És végre sikerült!

Húsvét alkalmából megosztom veletek a receptjét, mert igazán jó maradékmentő alternatíva lehet, ha a megmaradt sonkát felhasználjuk a töltelékbe. Ráadásul sok-sok zöldséget is belecsempészhetünk, mert elbírja.

Quiche alaprecept

Hozzávalók

A pitetésztához

  • 150 g manióka liszt
  • 50 g zöldbanán liszt
  • 25 g tápióka keményítő
  • 1 egész tojás vagy 2 tojás sárgája (autoimmun diéta/tojásfehérje allergia estén)
  • ⅔ bögre hideg vaj/ghí/kókuszvaj (étrendtől függően)
  • 1 ek almaecet
  • 1 tk. só
  • 2-3 ek. hideg víz

A feltéthez

  • 200 ml kókuszkrém
  • 5-6 egész tojás (autoimmun diétában használhatjuk csak a sárgáját és egy kanál keményítőt, kevés vízzel/kókusztejjel kikeverve)
  • 15-20 dkg főtt sonka felkockázva
  • 200 g friss spenót
  • 2-3 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. só
  • bors

Elkészítés

A száraz hozzávalókat egy tálban elmorzsoljuk a vajjal. Ha van késes aprítónk, akkor azzal is megoldhatjuk és akkor némi időt is megspórolhatunk.

Amikor ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a tojást vagy autoimmun diéta esetén a 2 db tojássárgáját, az almaecetet és 1-2 ek. hideg vizet majd dolgozzuk össze a tésztát. Ha morzsálódna, fokozatosan adhatunk hozzá még 1-2 ek. vizet.
Formázzunk belőle gombócot és tegyük 30 percre a hűtőbe.

A 30 perc leteltével, egy kivajazott/kiolajozott pite formába nyomkodjuk bele a tésztát, nem kell külön kinyújtani. Nekem ez a módszer vált be leginkább, mert nyújtva eléggé szakad.

A formába nyomkodott pitetészta sütés előtt

Szurkáljuk meg egy villával a tésztát és süssük elő 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt. Nem szükséges vakon sütni.

Eközben készítsük el a tölteléket. Gyakorlatilag tényleg bármi mehet bele a fix hozzávalókon kívül, ami a tojás és a kókusztejszín.

Szoktam készíteni póréhagymával, brokkolival, spenóttal, medvehagymával, sok-sok fokhagymával , szalonnával, sonkával, füstölt lazaccal, fetával, pecorinóval is. Tényleg a képzeletre van bízva.

A húsvéti recepthez egy serpenyőben kevés kókuszolajon megfuttatjuk a fokhagymát és a karikára vágott újhagymát. Ezután mehet bele a friss spenót. Amint a spenót összeesett, már kész is.

A tojásokat üssük bele egy magasabb falú tálba és a kókuszkrémmel keverjük el. Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót, a sonkát és a zöldségeket is. Sózzuk, borsozzuk és öntsük az elősütött tésztára.

Tegyük vissza a sütőbe kb. 20-25 percre, amíg egy kis színt kap a teteje. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy középen is átsült-e. Melegen és hidegen is fogyasztható.

Az elkészült quiche

Jó étvágyat!