Húsvéti sonkamentő ötlet francia köntösben avagy a francia sós pite
Előző életemben francia lehettem, mert perverz módon vonzódom minden olyan ételhez amibe szív- és érrendszeri problémát előidéző mennyiségű vaj kell...
...meg tejszín és szalonna. Szomorú, de ez az igazság.
Éppen ezért korábban - még az életmódváltásom előtt - számtalan alkalommal készítettem mindenféle-fajta quiche-t, mert valójában a lehetőségek száma határtalan, így mindig kicsit más ízvilágú pite születhetett belőle.
Sajnos jó ideje mellőznöm kellett már ezt a csodálatos ételt az életemből, azonban nem nyugodhattam addig, amíg ki nem kísérleteztem a diétámba illeszthető tökéletes pitetészta alapreceptet. És végre sikerült!
Húsvét alkalmából megosztom veletek a receptjét, mert igazán jó maradékmentő alternatíva lehet, ha a megmaradt sonkát felhasználjuk a töltelékbe. Ráadásul sok-sok zöldséget is belecsempészhetünk, mert elbírja.
A száraz hozzávalókat egy tálban elmorzsoljuk a vajjal. Ha van késes aprítónk, akkor azzal is megoldhatjuk és akkor némi időt is megspórolhatunk.
Amikor ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a tojást vagy autoimmun diéta esetén a 2 db tojássárgáját, az almaecetet és 1-2 ek. hideg vizet majd dolgozzuk össze a tésztát.
Ha morzsálódna, fokozatosan adhatunk hozzá még 1-2 ek. vizet.
Formázzunk belőle gombócot és tegyük 30 percre a hűtőbe.
A 30 perc leteltével, egy kivajazott/kiolajozott pite formába nyomkodjuk bele a tésztát, nem kell külön kinyújtani. Nekem ez a módszer vált be leginkább, mert nyújtva eléggé szakad.
Szurkáljuk meg egy villával a tésztát és süssük elő 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt. Nem szükséges vakon sütni.
Eközben készítsük el a tölteléket. Gyakorlatilag tényleg bármi mehet bele a fix hozzávalókon kívül, ami a tojás és a kókusztejszín.
Szoktam készíteni póréhagymával, brokkolival, spenóttal, medvehagymával, sok-sok fokhagymával , szalonnával, sonkával, füstölt lazaccal, fetával, pecorinóval is. Tényleg a képzeletre van bízva.
A húsvéti recepthez egy serpenyőben kevés kókuszolajon megfuttatjuk a fokhagymát és a karikára vágott újhagymát. Ezután mehet bele a friss spenót. Amint a spenót összeesett, már kész is.
A tojásokat üssük bele egy magasabb falú tálba és a kókuszkrémmel keverjük el. Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót, a sonkát és a zöldségeket is. Sózzuk, borsozzuk és öntsük az elősütött tésztára.
Tegyük vissza a sütőbe kb. 20-25 percre, amíg egy kis színt kap a teteje. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy középen is átsült-e. Melegen és hidegen is fogyasztható.
Jó étvágyat!