Mogyorós-fehércsokis gesztenyetorta

desszert

Gesztenyés-fehércsokis finomság pirított törökmogyorós alappal

Gluténmentes Tejmentes Cukormentes

A legjobb barátnőm harmincadik születésnapjára készítettem ezt a tortát, mert már hosszú ideje arról álmodozott, hogy elkészítem neki a sütésmentes gesztenyetortámat. Arra gondoltam, hogy kicsit feldobom az eredeti receptet, hogy erre a különleges alkalomra valami igazán különlegeset alkossak neki.

Ezért napokig böngésztem az internetet, hogy megtaláljam a tökéletes fehércsoki mousse receptjét, amit sikerült cukor- és tejmentes verzióban is elkészítenem. A végeredmény meghaladta minden várakozásomat, és úgy éreztem, hogy meg kell osztanom veletek is ezt a csodálatos receptet.

Első ránézésre ugyan bonyolultnak tűnhet az elkészítése, de inkább időigényesnek mondanám, mert a gesztenye és a fehércsoki rétegnek is dermednie kell, milőtt rákerülne a következő réteg.

A megadott mennyiség egy 24 cm-es tortaformához elegendő és kb. 20-24 szelet biztosan kijön belőle, mert nagyon laktató. A hozzávalók mennyiségének a felezésével egy 18 cm-es tortaformára valót kapunk.

Mogyorós-fehércsokis gesztenyetorta

Hozzávalók

Az alaphoz

  • 80 g törökmogyoró
  • 60 g zabpehely
  • 60 g kókuszreszelék
  • 30 g natúr kakaópor
  • 140 g friss datolya kimagozva
  • csipet só
  • 2-4 ek. víz (opcionális, ha nem állna össze)

A vaníliás fehércsoki moussehoz

  • 100 g cukormentes tejcsokoládé
  • 25 g kakaóvaj pasztilla
  • 100 ml kókuszkrém (Kara)
  • 300 ml kókuszkrém habbá verve (Kara)
  • 3 db lapzselatin
  • 1 ek. vaníliakivonat (aroma)
  • opcionálisan édesítő, ha nem elég édes a krém

A gesztenyés réteghez

  • 500 g natúr gesztenyemassza
  • 500 ml kókuszkrém (pl. Aroy-D, Delcoco, Kara)
  • 2-3 ek. négyszeres édesítő
  • 4 db lapzselatin
  • 1 ek. vanília kivonat
  • 1-2 ek. rum aroma'

A csokoládé glazúrhoz

  • 80 g étcsokoládé
  • 100 ml kókuszkrém
  • 1 db lapzselatin
  • kevés édesítő, ha nem elég édes

Elkészítés

Kezdjük az alap elkészítésével. Egyszerűen keverjük össze az összes hozzávalót egy késes aprítóban. Ezután használjunk egy enyhén nedves kanalat vagy egyszerűen a kezünket, hogy szorosan nyomkodjuk a formába. Ha kapcsos tortaformát használunk (és nem tortagyűrűt), érdemes sütőpapírral kibélelni az alját, majd egy kevés kókuszliszttel meghinteni. Ez megkönnyíti majd a torta könnyed leemelését a forma aljáról.

A gesztenyés réteghez

A gesztenyés réteg elkészítéséhez először beáztatjuk a zselatin lapokat hideg vízbe kb. 15 percre. Közben egy lábasban összekeverjük a gesztenyemasszát a kókuszkrémmel és az édesítővel, majd lassú tűzön melegítjük, amíg sima krémmé válik. Ekkor hozzáadjuk a krémhez a jól kinyomkodott lapzselatinokat, és addig keverjük, amíg teljesen felolvadnak. Ezután belekeverjük a vaníliát és a rumaromát, majd az egész keveréket ráöntjük az alapra. A tortát egy éjszakára hűtőbe helyezzük, hogy megdermedjen.

A fehércsoki moussehoz

A fehércsoki mousse elkészítéséhez szintén beáztatjuk a zselatin lapokat kb. 15 percre. Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk a fehércsokit és a kakaóvaj pasztillákat a 100 ml kókuszkrémben, majd hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint. Hagyjuk langyosra hűlni. Közben habbá verjük a 300 ml kókuszkrémet.

A langyosra hűlt fehércsokit óvatosan keverjük a felvert kókuszkrémhez, majd öntsük a megdermedt gesztenyés rétegre és ismét tegyük néhány órára a hűtőbe.

Tipp: A kókuszkrémet érdemes 30-60 percre a mélyhűtőbe tenni habosítás előtt, így nagyobb az esélyünk a sikerre.

Az étcsokoládés glazúrhoz

A csokoládé glazúrhoz az étcsokit felolvasztjuk a kókuszkrémben, majd hozzákeverjük a szintén előre beáztatott zselatint. Ezt a keveréket is a torta tetejére öntjük és hagyjuk, hogy 2-3 óra alatt teljesen kidermedjen. Ha szeretnénk még egy kis extra díszítést, akkor 30 perc után egy kanál domború felével a képen látható módon formázhatjuk a tetejét.