Gesztenyés-fehércsokis finomság pirított törökmogyorós alappal
A legjobb barátnőm harmincadik születésnapjára készítettem ezt a tortát, mert már hosszú ideje arról álmodozott, hogy elkészítem neki a sütésmentes gesztenyetortámat. Arra gondoltam, hogy kicsit feldobom az eredeti receptet, hogy erre a különleges alkalomra valami igazán különlegeset alkossak neki.
Ezért napokig böngésztem az internetet, hogy megtaláljam a tökéletes fehércsoki mousse receptjét, amit sikerült cukor- és tejmentes verzióban is elkészítenem. A végeredmény meghaladta minden várakozásomat, és úgy éreztem, hogy meg kell osztanom veletek is ezt a csodálatos receptet.
Első ránézésre ugyan bonyolultnak tűnhet az elkészítése, de inkább időigényesnek mondanám, mert a gesztenye és a fehércsoki rétegnek is dermednie kell, milőtt rákerülne a következő réteg.
A megadott mennyiség egy 24 cm-es tortaformához elegendő és kb. 20-24 szelet biztosan kijön belőle, mert nagyon laktató. A hozzávalók mennyiségének a felezésével egy 18 cm-es tortaformára valót kapunk.
Kezdjük az alap elkészítésével. Egyszerűen keverjük össze az összes hozzávalót egy késes aprítóban. Ezután használjunk egy enyhén nedves kanalat vagy egyszerűen a kezünket, hogy szorosan nyomkodjuk a formába. Ha kapcsos tortaformát használunk (és nem tortagyűrűt), érdemes sütőpapírral kibélelni az alját, majd egy kevés kókuszliszttel meghinteni. Ez megkönnyíti majd a torta könnyed leemelését a forma aljáról.
A gesztenyés réteg elkészítéséhez először beáztatjuk a zselatin lapokat hideg vízbe kb. 15 percre. Közben egy lábasban összekeverjük a gesztenyemasszát a kókuszkrémmel és az édesítővel, majd lassú tűzön melegítjük, amíg sima krémmé válik. Ekkor hozzáadjuk a krémhez a jól kinyomkodott lapzselatinokat, és addig keverjük, amíg teljesen felolvadnak. Ezután belekeverjük a vaníliát és a rumaromát, majd az egész keveréket ráöntjük az alapra. A tortát egy éjszakára hűtőbe helyezzük, hogy megdermedjen.
A fehércsoki mousse elkészítéséhez szintén beáztatjuk a zselatin lapokat kb. 15 percre. Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk a fehércsokit és a kakaóvaj pasztillákat a 100 ml kókuszkrémben, majd hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint. Hagyjuk langyosra hűlni. Közben habbá verjük a 300 ml kókuszkrémet.
A langyosra hűlt fehércsokit óvatosan keverjük a felvert kókuszkrémhez, majd öntsük a megdermedt gesztenyés rétegre és ismét tegyük néhány órára a hűtőbe.
Tipp: A kókuszkrémet érdemes 30-60 percre a mélyhűtőbe tenni habosítás előtt, így nagyobb az esélyünk a sikerre.
A csokoládé glazúrhoz az étcsokit felolvasztjuk a kókuszkrémben, majd hozzákeverjük a szintén előre beáztatott zselatint. Ezt a keveréket is a torta tetejére öntjük és hagyjuk, hogy 2-3 óra alatt teljesen kidermedjen. Ha szeretnénk még egy kis extra díszítést, akkor 30 perc után egy kanál domború felével a képen látható módon formázhatjuk a tetejét.