Egyszerűen elkészíthető, ízletes köret ötlet a hagyományos alternatívák helyett!
A tanácsadásaimon sokszor felmerül, hogy “Jó-jó, de ha nem rizs vagy krumpli, akkor mi a túrót egyek köretnek?”. Valóban sokszor beleeshetünk a változatlanság csapdájába, főleg, ha valamilyen eészségügyi kihívás miatt speciális étrendet folytatunk. A változatosság jegyében hoztam ma nektek egy szuper köret alternatívát.
Gyerekkorom óta hadilábon álltam a zellerrel. Valahogy nem igazán tudtam megbarátkozni a jellegzetes ízével, állagával. Emlékszem, hogy a szüleim nem értették, hogy mi a bajom vele, mert ők szerették, így viszonylag sokszor találkoztam vele a családi étkezések során. A világból is ki lehetett volna kergetni a párolt zellernek akár a látványával is.
Ezt a receptet évekkel ezelőtt készítette el először apukám Jamie Oliver egyik szakácskönyvéből. Gyakorlatilag ez a recept volt a fordulat, ami megszerettette velem a zellert, mert kiderült, hogy nem csak párolva és nyersen a krumplisalátában létezik, hanem számtalan más módon is el lehet készíteni.
Mindezek miatt némileg elfogultan, de azt gondolom, hogy ez a recept zseniális! Ha ti se vagytok oda annyira a zellerért, akkor javaslom, hogy ennek a receptnek adjatok azért egy esélyt.
A zellert pucold meg és vágd apró kockákra. Egy magasabb falú lábosban forrósítsd fel az olajat és dobd bele a kakukkfű ágakat. Hagyd egy kicsit pirulni, amíg illatozni kezd, majd add hozzá a zellekockákat. Maximum lángon gyakran kevergetve pirítsd meg a kockák minden oldalát, ettől lesz jó íze, de vigyázz, ne égesd oda.
Add hozzá a sót, borsot, majd az alaplevet. Keverd el és fedd le 10 percre közepes lángon. Ennyi idő alatt már nagyjából megpuhulnak a kockák, jöhet bele a fokhagyma és további pár perc pirítás, hogy egy kis arany színt kapjon.
Amikor teljesen megpuhult, el is készült. Villával akár össze is törheted a kockákat, de én szeretem, ha fel lehet szúrni a villára.
Bármilyen halhoz, húshoz szuper köret alternatíva, amely gyakorlatilag minden egészségügyi probléma esetén megállja a helyét a gyógyító étrendben. SIBO és más emésztőrendszeri zavarok esetén esetén okozhat kellemetlen tüneteket a nagyobb mennyiségben történő fogyasztása, de egy ilyen probléma kezelése egyébként is minden esetben egyéni megközelítést igényel.
Jó étvágyat kívánok!