Csupa-csokis finomság nem csak speciális étrendet követőknek glutén-, tej- és cukormentesen.
A sonkát már biztosan mindenki beszerezte húsvétra, hiszen az adja magát a tradicionális menü részeként.
Azonban lehet, hogy sokaknak meggyűlik a baja a desszerttel, én magam is tudom, hogy kemény dió tud lenni, ha olyat szeretnék készíteni, amit az egész család jóízűen elfogyaszt.
Nos, ez a trüffeltorta pont ilyen, nem bonyolult, de azért érdemes elkészíteni az előző napon, hogy összeérjenek az ízek. Igazi csokimámor glutén-, tej- és cukormentesen.
Sajnos a tojásérzékenyek most kimaradnak a buliból, de a korábban megosztott receptjeim közül csemegézhetnek akár itt, a blogon vagy az instagram oldalamon. A személyes kedvenceim a vegán csokikrémes torta és a gesztenyetorta.
Először készítsük el a trüffelkrémet.
A kókuszkrémeket tegyük egy magasabb falú lábosba és melegítsük, de ne forraljuk fel, majd zárjuk el alatta a lángot. Ekkor adjuk hozzá a csokoládét.
Ebben az esetben cukormentes 70%-os és 85%-os sima étcsokit használtam fele-fele arányban, akinek ez a minimális mennyiségű cukor sem fér bele, az használhat csak és kizárólag cukormentes étcsokit.
Folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel a csokit a kókuszkrémben és ízlés szerint adjunk hozzá még 1-2 ek. édestőt, ha nem elég édes a krém. Jöhet bele a vanília is, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezután tegyük hűtőbe.
Amíg a krém dermed, addig készítsük el a piskótát, amelyhez a tojásokat válasszuk ketté és a sárgákat az édesítővel fehéredésig verjük egy magasabb falú tálban kézimixerrel/habverővel. Ezután a fehérjéket is verjük fel kemény habbá.
A száraz hozzávalókat szitáljuk egy kisebb tálba és adjunk hozzá kb. 1 evőkanálnyit a tojások sárgájához. Keverjük el és jöhet a fehérjehab ¼ része is, és így tovább felváltva óvatos keverő mozdulatokkal dolgozzuk össze a hozzávalókat. Vigyázzunk, hogy ne törjük össze a habot, mert akkor nem lesz szép szivacsos állagú a piskóta.
Kanalazzuk 18 cm-es tortaformába - ha tapadásmentes, akkor nem kell kikenni a formát, ha nem az, akkor is inkább sütőpapírral béleljük a forma alját és oldalát is.
170 fokos, előmelegített sütőben tűpróbáig süssük - 15-20 perc után már érdemes lehet egy próbát tenni. Amikor elkészült, kihűtjük.
Ezután pirítsuk meg a mandulaforgácsot vagy kókuszchipszet egy száraz serpenyőben és azt is hagyjuk kihűlni.
Amikor a krém már jól formázhatóvá dermedt (nem kemény még, de már nem is folyik, hanem jól kenhető), akkor a piskótát vágjuk három lapra.
A trüffelkrémből formázzunk 8 db gesztenye nagyságú golyót és forgassuk őket bele a mandula/kókuszchipsbe.
Az első lapot megkenjük 1 evőkanálnyival a választott lekvárból - ne túl vastagon, mert akkor nem lehet jól elkenni rajta a krémet -, jelen esetben narancslekvárt használtam. A maradék krémet osszuk három részre úgy, hogy a tetejére szánt mennyiség kicsit több legyen, mert az oldalát is be kell majd vonnunk.
Az első réteget kenjük meg egyenletesen a krémmel, utána fektessük rá a következő réteg piskótát, majd azt is kenjük meg a lekvárral és a krémmel. Az utolsó rétegnél is ugyanígy járjunk el.
Próbáljuk egyenletesen elosztani a krémet a torta tetején és az oldalán is. Végül pedig a kezünk segítségével vonjuk be a pirított mandulával az oldalát és díszítsük a golyókkal a tetejét. Ezután tegyük egy éjszakára a hűtőbe és másnap kápráztassuk el vele a vendégeinket!
Boldog nyulat kívánok!