20 perces thai garnéla bashmati rizzsel

főétel

Villámgyors és egyszerű funkcionális főétel a mindennapokra

Gluténmentes Tejmentes

A héten mondta nekem egy kedves ismerősöm, hogy biztosan azért van ennyi időm főzőcskézni, mert ez a munkám. Ez sajnos nem igaz, bárcsak így lenne! Az viszont igaz, hogy szeretek főzni, mert kikapcsol.

Viszont azt is tudom, hogy a hozzám fordulók egy részének nem ez a kedvenc időtöltése és a rohanós mindennapjaikba nagyon nehéz beszuszakolni a főzést, de sajnos meg kell érteni, hogy az egészség fenntartásának az első és legfontosabb eleme a táplálkozásunk.

Ha nem szánunk rá időt, hosszú távon meglesz a böjtje. Sokkal könnyebb megőrizni az egészségünket, mint visszanyerni azt. Tapasztalatból beszélek…

A tanácsadásaim során igyekszem mindig a kliens életmódjához is igazítani a étrendi javaslatokat, ezért a legtöbb receptem egyszerű, gyorsan elkészíthető. Ilyen a mostani recept is, ami tényleg 20 perc alatt elkészíthető, ráadásul kevés hozzávalót tartalmaz, mégis tápláló, funkcionális étel.

20 perces thai garnéla bashmati rizzsel

Hozzávalók

A curryhez

  • 200 g friss vagy fagyasztott garnéla (nem előfőzött)
  • 100 g fagyasztott leveles spenót
  • 1 konzerv kókusztej vagy 400 ml kókuszkrém
  • 1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 tk. thai vörös curry paszta
  • ½ tk. só
  • bors
  • ½ lime leve
  • 1 ek. kókuszolaj

A rizshez

  • 200 g bashmati rizs
  • 1 l víz
  • 1 tk só

Elkészítés

Hozzávalók

Egy magasabb falú lábosban feltesszük a vizet rizshez. Közben egy szűrőben alaposan átmossuk a rizsszemeket. Amikor a víz felforrt, beletesszük a sót és a rizst. 8 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, mint a tésztát. Utána lefedve 5 percre visszatesszük a lábosba, hogy a maradék vizet is magába szívhassa.

Eközben egy serpenyőben felhevítjük a kókuszolajat és megdinszteljük rajta az apróra vágott vöröshagymát.

Utána hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és pirítjuk egy kicsit, hogy kiengedje az aromáját, de vigyázzunk, ne égjen le.

Hozzáadjuk a 2 tk. vörös curry pasztát - ázsiai boltban szoktam venni a munkahelyem mellett, de nagyobb supermarketekben is kapható - és elkeverjük a hagymával.

Ekkor jöhet bele a kókuszkrém, amit szintén jól elkeverünk és felforralunk.

Ezután hozzáadjuk a fagyasztott spenótot és a garnélát. Lefedjük és 5 perc alatt készre pároljuk.

Az egész étel gyakorlatilag annyi idő alatt elkészül, amíg a bashmati rizst megfőzzük, ami akkor se több 25-30 pernél, ha még nem mozgunk rutinosan a konyhában.

Egészségetekre!