A legjobb glutén- és bűntudatmentes pizzatészta evör
Nagyjából hat évvel ezelőtt derült ki a gluténérzékenységem és nagyon-nagyon megviselt a lemondásokkal járó sok-sok nehézség. Fogalmam sem volt, hogy mit és hol tudok beszerezni, és milyen lehetőségeim vannak, ha kimozdulok otthonról. Emlékszem, hogy nem egy alkalommal sírva fakadtam az étlapot olvasva. A mai napig úgy gondolom, hogy számora a két legnagyobb lemondás a gluténmentesség miatt a pizza és az igazi vajas croissant.
A croissant valóban megismételhetetlen gluténmentesen, de pizzatésztából már több jót is ettem. Azonban ezek többsége keményítőt és kukoricalisztet tartalmaz és tele vannak adalékanyaggal. Egyrészt a vércukor, másrészt az emésztőrendszer szempontjából sem túl jó alternatívák.
A most megosztott recept azonban egy sokkal kompromisszumosabb, már-már bűntudatmentes megoldás, ha betartunk néhány alapszabáyt. És extra pozitívum, hogy AIP diétába is beilleszthető.
A pizzatészta elkészítéséhez szükséged lesz egy nagyobb és egy kisebb tálra, egy tetszőleges 200 ml űrtartalmú bögrére valamint egy evőkanálra és egy villára. A nagyobb tálba mérd ki a liszteket, a sót és az élesztőt majd jól keverd el. A kisebb tálba jöhetnek a nedves hozzávalók és egy villa segítségével keverd egyneműre. Ezután öntsd hozzá a nedves hozzávalókat liszthez és a villával dolgozd el, amikor már kezd összeállni, akkor folytasd a gyúrást a kezeddel, amíg egy szép, nem ragacsos kis cipót nem kapsz.
Takard le a tálat és langyos helyen keleszd kb 50 percet.
Amikor megkelt, tedd ki egy sütőpapírra és picit gyúrd össze, csak annyira, hogy újra összeálljon. Ezután tegyél rá egy másik sütőpapírt és egy sodrófa segítségével nyújtsd kb 5 mm vastagságúra.
Óvatosan húzd le róla a felső sütőpapírt és tedd a tésztát egy sütőlapra. Ízlés szerint jöhet rá a feltét, nálam a magyaros vagy a pármai sonkás verzió a befutó. 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készül el.
Ha kerülöd a tojásfehérjét, az egész tojást helyettesítheted 2 db tojássárgájával, ugyanolyan jól működik úgy is. Ha tejfehérje allergiád van sajt helyett tehetsz rá növényi sajtot is. Ha nincs problémád a tejjel, akkor bivalymozzarellával vagy egy kis hosszan érlelt sajt (pl. Pecorino romano) ráreszelésével lesz tökéletes.
Jó étvágyat kívánok!