Hagyományőrző mégis különleges recept szilveszterre
Ezt a receptet azért hoztam nektek, mert szerintem kitűnő választás lehet szilveszterre. Egy fogás, amely egyszerre hagyományőrző és mégis extravagáns, mert izgalmas ízvilágot nyújt és elképesztően finom! Ráadásul nem is bonyolult elkészíteni, de még csak órákat sem kell robotolnod a konyhában ahhoz, hogy a végeredménnyel lenyűgözd a családot, különösen a húsimádó családtagokat.
Szeretném itt megjegyezni, hogy ez az étel nem való mindenkinek. Emésztőrendszeri problémákkal inkább ne kísérletezz a lencse fogyasztásával, hacsak nem szeretnél kellemetlen panaszokat az este további részében vagy akár másnap. A hüvelyesekben található fermentálódó szénhidrátok igencsak kellemetlen panaszokhoz vezethetnek, ha valamilyen diszbiózis van a háttérben. Ráadásul a lencse alapvetően az antinutriesek táborát erősíti fitát és lektin tartalma miatt. Meglepő, ugye?
Általában nem ezt halljuk, olvassuk a különböző internetes felületeken, a médiában. Az egyre elterjedtebb vegán étrend nagy mennyiségben tartalmaz hüvelyeseneket, lencseféléket a fehérje tartalmuk miatt. Itt azonban fontosnak tartom megjegyezni, hogy ezeknek az élelmiszereknek a fehérjetartalma nem is vetekedhet az állati eredetű fehérjeforrások nyújtotta élettani előnyökkel, különösen, ha például a kollagén típusú fehérjékre gondolunk.
Meglévő emésztőrendszeri zavarok, betegségek kezelésére pedig semennyire sem alkalmasak, bármennyire is hangosan próbálnak meggyőzni az ellenkezőjéről. A legelvetemültebb példa számomra eddig a “The bean protocol” névre hallgató őrület, ami hüvelyesek nagymennyiségű napi szintű fogyasztásával ígéri a SIBO, IBS vagy éppen az egyéb IBD állapotok javulását… A mai napig csak pislogok rajta.
Mindettől függetlenül egy változatos étrendbe ritkán beleférhet a lencsefélék fgyasztása is, amennyiben nem okoznak kellemetlen emésztési panaszokat. A beluga lencse magas antocián tartalmát is érdemes kiemelni, mely egy erős antioxidáns vegyület. A lencse fitát tartalmát egyébként áztatással csökkenteni is tudjuk, így a fent említett negatív hatásai is mérsékelhetők.
A lencsét áztasd be minimum 2-3 órára (de akár egy éjszakára is) egy tál vízben. A céklát hámozd meg és vágd apró (kb. 5 mm-es) kockákra.
Egy serpenyőben melegíts fel két ek. olívaolajat és dobd rá a céklaockákat. Közepes lángon pirítsd addig, amíg a kockák minden oldala megpirul, majd húzd le a tűzről.
Eközben a hagymát aprítsd fel és egy magasabb falú lábosban 1-2 ek. olívaolajon dinszteld meg. Amikor már üvegesre párolódott, akkor nyomd hozzá a fokhagymát és kevergesd egy darabig, amíg kiengedi az aromáját.
Ezután jöhet bele a lencse és a fűszerek. Kevergesd még szárazon 1-2 percig, hogy a fűszerek is kiadhassák intenzív aromájukat, majd pedig öntsd fel annyi vízzel, ami még éppen nem lepi el. Sózd és borsozd ízlés szerint, majd tegyél rá fedőt és kb. 20-25 perc alatt főzd puhára. Közben azért pillants rá időnként, nehogy felszívja az összes vizet és leégjen. Az áztatás miatt ez nem valószínű, hogy előfordul, de jobb a békesség.
Amikor már majdnem megpuhult a lencse (kb. 15 perc után), akkor add hozzá a céklakockákat és keverd el. Fedd vissza még pár percre, hogy az ízek összeérjenek.
Amikor a lencse már teljesen mepuhult, akkor csurgasd bele a mézet és a balzsamecetet. Kóstold meg, hogy harmóniában vannak-e számodra az ízek. Ha még nem tökéletes, akkor utólag még ízesítheted.
A malaccsászár előkészítéséhez szükséged lesz egy nagyon éles késre. Ezzel tudod beirdalni a malac bőrét egész vékonyan úgy, hogy csak a bőrt vágod be, az alatta lévő zsír és húsréteget lehetőleg már nem. Ezután jó alaposan sózd be a húst, a malac bőrét és a beirdalt mélyedéseket. Tedd be egy zárható tálba vagy csomagold frissentartó fóliába és minimum 30 percig (de akár több órát is) pácold a hűtőben.
Az idő leteltével vedd ki a hűtőből és a húsos részeket töröld szárazra majd várj kb. 30 percet, hogy a hús felmelegedjen, mielőtt beteszed a sütőbe.
A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Tedd a húst a bőrös felével lefelé egy tepsibe. Fedd le sütőpapírral és tegyél rá még egy nehezebb sütőformát nehezéknek.
Tedd be a sütőbe és kb. 60 percig süsd így. Ekkor vedd ki és hústűvel ellenőrizd, hogy megpuhult-e már teljesen a hús. Ha nem, akkor tedd még vissza, ha igen, akkor viszont fordítsd meg és már a papír és nehezék nélkül pirítsd még 10-15 percet (akár grillfokozaton), hogy ropogós legyen a bőre. Amikor már ropogósra pirult, akkor vedd ki a húst és pihentesd még kb. 10 percet.
Miutan elkészült, tálalhatod az ételt. A húst vágd szeletekre és halmozd a lencse tetejére majd szórd meg egy kevés friss petrezselyemmel.
B.Ú.É.K!