Főzőbanán lepcsánka

reggeli

Egyszerűen elkészíthető, IR diétába is beilleszthető reggeli ötlet.

Gluténmentes Tejmentes

Adósotok vagyok már régebb óta ezzel a recepttel, mert egy korábbi posztom kapcsán többen kértétek a főzőbanán lepény receptjét. Akkor egyben sütöttem ki az egész adagot serpenyőben, de ez alkalommal inkább evőkanálnyi tócsnikat formáztam belőle.

Reggelire kíváló választás, a feltét szabadon választható. Akár tükörtojással, füstölt lazaccal, pármai sonkával is fogyasztható, de a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt.

A lepénykék IR diétába is beilleszthetőek, mert a főzőbanán biztonságos keményítőforrás és rezisztens keményítő tartalma is kiemelkedő, így egy teljesértékű reggeli keretében fogyasztva, más, nem keményítő tartalmú zöldségekkel (pl. saláta), fehérjeforrásal és kevés jóminőségű zsírdékkal fogyasztva nem okoz kiugrásokat a vércukorszintben.

Főzőbanán lepcsánka

Hozzávalók

  • 1 db főzőbanán nagylyukún lereszelve
  • 1 púpos ek tápióka keményítő
  • 1 db tojás vagy 2 tojás sárgája
  • 1 kk fokhagymapor/friss fokhagyma (elhagyható)
  • ízlés szerint friss petrezselyem vagy más fűszerek
  • 1-2 tk kókuszolaj a sütéshez
  • csipet só
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

A hozzávalókat egy mélyebb tálban összekevertem villával. Egy serpenyőben felmelegítettem a kókuszolajat. Evőkanál segítségével 4 db kis halmot helyeztem a serpenyőbe, és kör alakúra formáztam, majd kissé lenyomkodtam őket. Két részletben sütöttem, mert nem fértek bele egyszerre a serpenyőbe.

Közepes lángon oldalanként 3-4 percig sütöttem, amíg aranybarna színt kaptak.