Egyszerűen elkészíthető, tápanyagokban igen gazdag reggeli ötlet.
Egy egyszerűen elkészíthető, tápanyagokban igen gazdag reggeli ötletet hoztam Nektek!
Az édesburgonya szuper keményítőforrás. Az úgynevezett biztonságos keményítők közé soroljuk, mert a glikémiás terhelése viszonylag alacsony és rezisztens keményítőt is tartalmaz, ami ellenáll az emésztésnek és a vastagbélbe jutva táplálja a jó bélbaktériumainkat. Ezzel egyfajta prebiotikumként működik, ami kifejezetten előnyös a bélflóránk megfelelő összetételének a megtartásában.
Az avokádó és a füstölt lazac is nagyon jó telítetlen zsírsav forrás, hozzájárulnak a szervezet gyulladásos folyamatainak csökkentéséhez, ellensúlyozandó a túlzott omega 6 zsírsav bevitelt, amelyek fogyasztása a nyutagi kultúráknkban igen hangsúlyos. A megfelelő omega3-6 arány helyreállításához sokkal több halat érdemes fogyasztanunk (legalább heti 3 alkalommal). Erre hoztam most egy pédát.
A fermentált zöldségek fogyasztása napi szinten, akár több étkezéshez is ajánlott, mert a bennük lévő probiotikus tejsavbaktériumok szintén hozzájárulnak a megfelelő baktériumtörzsek megtelepedéséhez és megerősödéséhez a beleinkben. A fermentált zöldségek egyszerűen elkészíthetőek otthon is!
Az édesburgonyát hosszában vágd 0,5 cm vastag szeletekre. A szeletek mindkét oldalát kend meg pici kókuszolajjal, fektesd őket sütőpapírral bélelt tepsire és 200 fokos sütőben süsd ropogósra mindkét oldalukat. Akkor jó, ha belül puha, kívül pedig pici színt kap. Időnként résnyire nyisd ki a sütő ajtaját, hogy a gőz távozni tudjon.
Az avokádót villával krémesítsd, pici olívaolajjal, sóval, borssal, pár csepp limelével keverd el. A toasthoz egy tányérra fektess 2-3 édesburgonya szeletet, kend meg az avokádókrémmel, tegyél rá egy-egy szelet füstölt lazacot. A tetejére halmozd a friss salátaleveleket és a fermentált zöldséget.
Az elkészült édesburgonya toast sokféleképpen variálható. Tulajdonképpen bármilyen feltéttel működik, amit egy kenyérre tennénk.
Ha feltétről beszélünk, akkor a lehetőségek száma határtalan. Kenhetünk rá házi májkrémet, vagy akár egy zöldségkrémet is. Legutóbb serrano sonkával és egy leheletnyi parmezánnal megszórva tálaltam és sok-sok zöldséggel fogyasztottam. Legyetek kreatívak!