Ünnepi köntösbe öltöztetett csokoládés pite
Az ünnepekkor sokkal jobban vágyik mindenki a finom édességekre. Gyakorlatilag a csapból is a szebbnél-szebb, azonban a legkevésbé sem egészséges sütemények receptjei folynak. Mindannyian tudjuk, hogy nem kellene tömnünk magunkat most sem a cukros süteményekkel, de mégsem tudunk ellenállni.
Ezért hoztam nektek egy sokkal egészségesebb alternatívát a cukros barátaink helyett, hogy ne legyen lelkifurdalásotok majd az ünnepek után. Szilveszterre még simán elkészítheted, hogy lenyűgözd a barátaidat azzal, hogy egy bűntudatmentes süti is lehet fennséges.
Hozzá kell tenni, hogy ez a süti egyáltalán nem a diétás kategória, vagyis elég magas a kalóriatartalma a zsírtartalmának köszönhetően. Nálam a bűnözésmentes kifejezést általában nem ilyen kontextusban olvashatjátok, mert nem azon múlik az alakunk megőrzése, hogy megeszünk-e egy szelet süteményt egy kellemes vacsora után.
Azért bűnözésmentes, mert nem vagy csak kisebb mennyiségben tartalmazza azokat az antinutrienseket, amik hatással vannak az egészségre (glutén, tejtermékek, finomított cukrok, gabonák, finomított szénhidrátok stb.). Láthatjátok, hogy ilyen szempontból ez a sütemény egy sokkal kompromisszumosabb verzió a lisztes-cukros nagytestvéreihez képest.
A pitetésztához mérd ki egy nagyobb tálba a liszteket, a keményítőt, a sütőport és a fűszereket. Add hozzá a hideg vajat/kókuszolajat/ghít és addig morzsolgasd az ujjaid között, amíg morzsa-szerű állagot kapsz.
Ezután add hozzá a tojást és a vízben feloldott kókuszvirágcukrot és édesítőt, majd addig gyúrd kézzel, amíg összeáll a tészta. Tedd egy zacskóba és mehet a hűtőbe 30 percre.
A 30 perc leteltével tegyél félre egy diónyi méretű darabot a tésztából (abból lesz a díszítés) és két sütőpapír között nyújtsd a pitetésztát a piteforma méretére úgy, hogy az oldalát is fedje a tészta. Szurkáld meg az alját egy villával majd 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 15 percet, amíg egy kis színt kap.
Amíg a pite tésztája a sütőben van, nyújtsd ki 2-3 mm vastagságúra a félretett tésztát és egy kisméretű mézeskalácsformával készítsd el a díszítést (nálam most csillagok készültek).
Amikor elkészült a pitealap, akkor vedd ki a sütőből és hagyd teljesen kihűlni.
A csillagokat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe és mehetnek is be a pite helyére 8 percre.
Amíg a tészta hűl és a csillagok sülnek, készítsd el a csokitölteléket. Ehhez a kókuszkrémet forráspontig melegítsd egy lábosban.
Az étcsokit vágd apróra és tedd egy magasabb falú hőálló tálba. Add hozzá a narancshéjat, narancslevet, vaníliakivonatot, a sót és a fűszereket majd öntsd rá a forró kókuszkrémet. Hagyd állni 1-2 percig, majd keverd addig, amíg a csoki teljesen feloldódik és egy selymes, csomómentes krémet kapsz.
Ekkor add hozzá kanalanként az édesítőt. Először a kókuszvirágcukrot és utána a többit. Minden kanál elkeverése után kóstold meg a krémet és addig folytasd ezt, amíg eléred a számodra megfelelő édességet. Nekem a 95%-os étcsokihoz elég volt 3 ek édesítő.
Öntsd a krémet a kihült tésztára, pihentesd a konyhapulton 10-15 percet majd tedd egy éjszakára, de minimum 3-4 órára a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen. Tálalás előtt díszítheted gránátalmával - ami egy extra kis fanyarságot kölcsönöz a pitének - valamint a csillag díszekkel.
A kókuszvirágcukor mind az alap, mind a krém esetében elhagyható (pl. IR, diabétesz esetén), azonban kölcsönöz egy kellemes melaszos-karamelles ízt a sütinek, így, ha nem kifejezetten kontraindikált, akkor érdemes használni. Ráaadásul egy 12 szeletes süti esetében, mint ez is, ez a mennyiség szinte elhanyagolható.