Almáspite

desszert

Klasszikus almáspite egészségesebb verzióban

Gluténmentes Tejmentes Cukormentes

Sok minden teszi az őszt azzá, ami. Ha arra gondolok, hogy számomra mitől lesznek élvezetesek a borongós őszi napok, akkor biztosan a kellemes illatok és a jellegzetes ízek azok, amik először az eszembe jutnak. A sült gesztenye, a sütőtök és a fahéjas almás pite illata is jó érzéssel tölt el, legyen akármilyen kellemetlen idő odakint.

Az almáspite eredeti receptje azonban nem tartozik a vércukor és alakbarát sütemények közé. Hoztam most nektek egy egészségesebb alternatívát gluténmentes verzióban.

Almáspite

Hozzávalók

A pitetésztához

  • 125 g maniókaliszt
  • 125 g gluténmentes zabliszt
  • 20 g tápióka keményítő
  • 2 tojás
  • 40 g kókuszjoghurt
  • 140 g vaj/kókuszzsír/növényi vaj
  • 6 g sütőpor
  • 1 ek. négyszeres édesítő
  • 1 csipet só

A töltelékhez

  • 1 kg savanykásabb alma (granny smith, idared)
  • 3 ek négyszeres erősségű édesítő
  • 2 ek. kúkuszvirág cukor (opcionális)
  • 1 tk. fahéj
  • 1 tk ceyloni fahéj (opcionális)
  • 1 kk. valília őrlemény
  • késhegynyi gyömbérpor (opcionális)
  • 1/2 citrom leve
  • 1 ek. nyílgyökérliszt
  • 2 ek. cukormentes baracklekvár (opcionális)
  • 1 ek. darált mandula/dió/zabliszt
  • 1 tojás a kenéshez a tetejére

Elkészítés

A pitetésztához mérd ki egy nagyobb tálba a liszteket, a keményítőt a sütőport, és az édesítőt. Add hozzá a hideg vajat/kókuszolajat/ghít és addig morzsolgasd az ujjaid között, amíg morzsa-szerű állagot kapsz és teljesen eldolgoztad a zsiradékot.

Ezután add hozzá a tojásokat és a kókuszjoghurtot és addig gyúrd kézzel, amíg összeáll a tészta. Tedd egy zacskóba és mehet a hűtőbe addig, amíg az almás tölteléket elkészíted.

A töltelékhez pucold meg az almát, negyedeld el és vágd ki a csumáját. Ezután vágd fel belőle 2-3 mm vastag szeletekre.

Tedd a szeletekre vágott almát egy mélyebb tálba, add hozzá az édesítőt, (a kókuszcukrot) és a fahéjat. Locsold rá egy fél citrom levét és alaposan forgasd össze, hogy mindenhol jól bevonja az almaszeleteket a fahéjas édesítős keverék. Hagyd pihenni 10-15 percet, hogy kiengedje a levét.

Addig A tésztát oszd el két részre 2/3-1/3 arányban és a nagyobbik részét két sütőpapít között nyűjtsd a sütőforma nagyságára: akkorára célszerű, hogy az oldalát is kitöltse. Ehhez a mennyiséghez egy 24 cm-es piteformát használtam.

A nyújtás után húzd le a felső sütőpapírt és fordítsd a tésztát a formába. Húzd le a másik sütőpapírt is és kézzel egyengesd bele a tésztát. Egy villával szúrkáld meg és 180 fokra előmelegített sütőben süsd elő 15 percet.

A 15 perc eteltével vedd ki a sütőből a tésztát és 2 ek. cukormentes baracklekvárt kenj el az alján, majd szórd meg 1 ek. darált mandulával/dióval.

Ezután keverd az almához a nyílgyökérlisztet. Forgasd össze, majd kissé kinyomkodva pakold a piteformába. Ha belekerült az összes alma, akkor locsolj rá egy keveset (kb. 2-3 ek.) a fahéjas léből, amit engedett.

Ezután nyújtsd ki a maradék tésztát az előbb ismertetett módon akkorára, ami befedi a pitét. Helyezd az almákra, nyomkodd le a széleit és kend meg a felvert tojással. Ezután tetszés szerint lyukaszd ki és díszítsd a tetejét, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. 180 fokon 30 perc alatt süsd aranybarnára.

almaspite

Jó étvágyat!