Klasszikus almáspite egészségesebb verzióban
Sok minden teszi az őszt azzá, ami. Ha arra gondolok, hogy számomra mitől lesznek élvezetesek a borongós őszi napok, akkor biztosan a kellemes illatok és a jellegzetes ízek azok, amik először az eszembe jutnak. A sült gesztenye, a sütőtök és a fahéjas almás pite illata is jó érzéssel tölt el, legyen akármilyen kellemetlen idő odakint.
Az almáspite eredeti receptje azonban nem tartozik a vércukor és alakbarát sütemények közé. Hoztam most nektek egy egészségesebb alternatívát gluténmentes verzióban.
A pitetésztához mérd ki egy nagyobb tálba a liszteket, a keményítőt a sütőport, és az édesítőt. Add hozzá a hideg vajat/kókuszolajat/ghít és addig morzsolgasd az ujjaid között, amíg morzsa-szerű állagot kapsz és teljesen eldolgoztad a zsiradékot.
Ezután add hozzá a tojásokat és a kókuszjoghurtot és addig gyúrd kézzel, amíg összeáll a tészta. Tedd egy zacskóba és mehet a hűtőbe addig, amíg az almás tölteléket elkészíted.
A töltelékhez pucold meg az almát, negyedeld el és vágd ki a csumáját. Ezután vágd fel belőle 2-3 mm vastag szeletekre.
Tedd a szeletekre vágott almát egy mélyebb tálba, add hozzá az édesítőt, (a kókuszcukrot) és a fahéjat. Locsold rá egy fél citrom levét és alaposan forgasd össze, hogy mindenhol jól bevonja az almaszeleteket a fahéjas édesítős keverék. Hagyd pihenni 10-15 percet, hogy kiengedje a levét.
Addig A tésztát oszd el két részre 2/3-1/3 arányban és a nagyobbik részét két sütőpapít között nyűjtsd a sütőforma nagyságára: akkorára célszerű, hogy az oldalát is kitöltse. Ehhez a mennyiséghez egy 24 cm-es piteformát használtam.
A nyújtás után húzd le a felső sütőpapírt és fordítsd a tésztát a formába. Húzd le a másik sütőpapírt is és kézzel egyengesd bele a tésztát. Egy villával szúrkáld meg és 180 fokra előmelegített sütőben süsd elő 15 percet.
A 15 perc eteltével vedd ki a sütőből a tésztát és 2 ek. cukormentes baracklekvárt kenj el az alján, majd szórd meg 1 ek. darált mandulával/dióval.
Ezután keverd az almához a nyílgyökérlisztet. Forgasd össze, majd kissé kinyomkodva pakold a piteformába. Ha belekerült az összes alma, akkor locsolj rá egy keveset (kb. 2-3 ek.) a fahéjas léből, amit engedett.
Ezután nyújtsd ki a maradék tésztát az előbb ismertetett módon akkorára, ami befedi a pitét. Helyezd az almákra, nyomkodd le a széleit és kend meg a felvert tojással. Ezután tetszés szerint lyukaszd ki és díszítsd a tetejét, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. 180 fokon 30 perc alatt süsd aranybarnára.
Jó étvágyat!