Optimális pajzsmirigy hormonszintek

Az előző írásomban a pajzsmirigy által termelt és a pajzsmirigy működésével összefüggő hormonokról olvashattatok. Nézzük most meg az optimális hormonszinteket, amelyeket a laborvizsgálatok során ellenőriztetni tudtok.

⁠Vérből alapvetően a szabad hormonszinteket, vagyis a vérben keringő hormonok mennyiségét tudjátok nézetni. Ezt jelenti a kis "f" betű a T4 és T3 hormonok előtt.⁠

Optimális pajzsmirigy hormonszintek

A TSH optimális értéke 1-1,5 mIU/l

A referencia tartomány nagyon tág, 2-2,5 felett már tapasztalhatunk kellemetlen, alulműködésre jellemző tüneteket, amennyiben a laboreredményünk alapján a szabad pajzsmirigy hormonjaink szintje alacsonyabb az optimálisnál. A TSH önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, mert sok minden befolyásolhatja (a női ciklus különböző pontjain más-más értéket mérhetünk, jódpótlás során is emelkedettebb lehet a szinje, gyógyszerek is befolyásolhatják, a nap folyamán is változhat) az értékét. Csak a többi pajzsmirigy hormon mért értékével együtt és a tünetek ismeretében tudunk a pajzsmirigy állapotára vonatkozó következtetéseket levonni.

Általánosságban az elmondható, ha a TSH 2,5-nél magasabb értéket mutat a laboreredményben és adott esetben pajzsmirigy alulműködésre jellemző tüneteink vannak (fáradtság, hízás, hajhullás, száraz bőr, szorongás, szorulás, fázósság stb.), mindenképpen érdemes megnézetni az fT4 és fT3 szinteket is.

Ugyanez igaz akkor is, ha a TSH értékünk közelít a referencia tartomány alsó határához, vagy esetleg alatta van a mért érték. Amennyiben vannak túlműködésre jellemző tüneteink (emelkedettebb nyugalmi pulzus, fizikai tevékenységet követő kifáradás, túlzott izzadás, belső feszültségérzés ok nélkül, fogyás, emelkedettebb testhőmérséklet) érdemes ránézni a szabad hormonokra is.

Mind az alul- és mind a túlműködés tünetei nagyon széles skálán mozognak, de az elmondható, hogy a pajzsmirigy problémáknak sokszor már azelőtt vannak enyhébb tünetei, hogy a hormonértékekben is manifesztálódna.

Az fT4 optimális értéke

Az fT4 értéke a referencia tartomány középérékén, vagy felette az ideális (a referencia tartományok laboronként eltérőek lehetnek, de könnyedén ki tudja számolni mindenki magának, hogy hol helyezkedik el az eredménye az optimális szinthez képest)⁠.

Az fT3 optimálsi értéke

Az fT3-nak a referencia tartomány felső harmadában optimális a szintje⁠. Itt is igaz, hogy a referencia tartományok laboronként eltérőek lehetnek, de könnyedén ki tudja számolni mindenki magának, hogy hol helyezkedik el az eredménye az optimális szinthez képest⁠.

Az rT3 optimálsi értéke

A reverzT3-ról elmondható, hogy a kapott érték nem értelmezhető önmagában, akkor sem, ha referenciatartományon belül helyezkedik el. Az fT3/rT3 arány mutatja meg, hogy érint-e minket a T3 rezisztencia. Ez egy képlet segítségével könnyedén kiszámítható, az eredmény akkor optimális, ha a kapott érték 20 feletti. De erről majd egy későbbi írásomban részletesen olvashattok.

Összegzés

Amennyiben az imént bemutatott funkcionális tartomány alatt vagy felett helyezkedik el a kapott laborérték, azzal már érdemes foglalkozni. Megfelelő tápanyagbevitellel, étrendi és életmódbeli változtatásokkal nagyon szépen megtámogatható a pajzsmirigy működése, amelynek köszönhetően a kisebb-nagyobb eltérések helyrehozhatók, helyreállhat az optimális működés.

Ha úgy érzed szükséged lenne szakember támogatására az étrendi és életmódbeli változtatások kapcsán, szeretettel várlak táplálkozási tanácsadáson.