Hogyan esszük meg a betegségeinket?

Nem véletlenül mondta már a középkori orvos Paracelsus is, hogy “a halál a belekben lakozik”, de akár még régebbre is mehetünk, mert Hippokratész már az ókorban kijelentette, hogy “minden betegség a belekben kezdődik”.

Sajnos vagy nem sajnos, ezek az állítások a mai napig helytállóak, ráadásul egyre több és széleskörűbb kutatási eredmény bizonyítja, hogy a bélrendszerünk egészsége vagy betegsége kihatással van az egész szervezetünk, a mentális állapotunk, a gondolkodásunk egészségére/betegségére is.

Hogyan esszük meg a betegségeinket?

Az egész történet ott kezdődik, hogy az immunrendszerünk 80%-a a beleinkben található. Amikor ezt a számot először hallottam, megdöbbentem. Addig bele sem gondoltam, hogy mit is jelent az immunrendszer valójában. Nem egy különálló entitás, hanem nagyon szoros összefüggésben van a bélrendszerünk megfelelő működésével. Az immunerősítést, mint fogalmat ezért nem is szerencsés használni, mert valójában egy megfoghatatlan “marketingfogás jellegű” fogalomról beszélünk és ezeknek a célja legtöbbször nem a bélrendszer támogatása, pedig ez lenne minden esetben a legszükségesebb és legelső lépés.

Az immunrendszerünket lehet támogatni úgy, ha olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyek segítik a beleink egészséges működését, hozzájárulnak a bélflóránk megfelelő összetételéhez és emellett kiegészítjük az étrendünket megfelelő mennyiségű és minőségű mikrotápanyagokkal (vitaminokkal, ásványianyagokkal, nyomelemekkel). Az emberek többsége azonban sajnos nem ilyen táplálkozást folytat.

Mit tartalmaz általában az emberek étrendje

 • ultrafeldolgozott termékeket (pl. magas cukortartalmú, adalékanyagokkal telepakolt péksüteményeket, acelluláris szénhidrátokat, liszteket, keményítőket)
 • cukros üdítőket
 • félkész élelmiszereket, amelyek növényi olajjal készünek
 • chipset, cukrot, mesterséges édesítőszereket
 • rossz minőségű, ipari tejtemékeket
 • hüvelyeseket, szóját

Ezek az élelmiszerek, ha mindennapos a fogyasztásuk, felborítják a mikrobiomunk egészségét, áteresztővé teszik a bélfalat, és tápanyaghiányossá teszik a szervezetet. Ezért van az, hogy hízunk, de közben állandóan éhesek vagyunk. Mert a szervezetünk éhezik a számára nélkülözhetetlen makro- és mikrotápanyagokra, még akkor is, ha  naponta három ember kalóriabevitelének megfelelő ételt, cukot fogyasztunk el.

Ilyen táplálkozást folytatva szépen lassan, évek alatt eljutunk oda, hogy a bélrendszerünk már nem tud megfelelően funkcionálni, a túlterheltségtől csökken az immunrendszerünk védekező képessége, majd felütik a fejüket az ételintoleranciák, bőrproblémák, autoimmun betegségek stb. A születendő gyermekek pedig már hátrányból indulnak, hiszen a szülők életmódja magzati kortól kihat az immunrendszerükre, bélegészségükre is. Nem véletlen, hogy olyan sok gyermek küzd ételintoleranciákkal, ételallergiákkal, idegrendszeri problémákkal. Azonban ez még csak az egyik oldala az érmének, mert a túlzott cukorfogyasztásunkkal, a nem megfelelő alvás-ébrenlét ciklusunkkal adunk néhány pofont a hasnyálmirigyünknek, majd a mellékvesénknek és a májunknak is, aminek következtében kialakul(hat) az inzulinrezisztencia, ösztrogéndominancia, a meddőség stb.

Kutatások viszont a cukoranyagcsere problémákat számos időskori degeneratív betegséggel is már összefüggésbe hozták, mint pl. a demencia, az Alzheimer-, vagy a Parkinson-kór.

Hogyan léphetsz ki az egészségtelen étkezési spiálból?

Első lépéskét már azzal sokat teszel az egészségedért, ha elkeszdesz magadra/magatokra főzni. Csomagolj, vidd magaddal munkába is és akkor nem fogsz elcsábulni a boltban az egészségtelen termékek iránt, mert nem is fogsz bemenni.

Fokozatosan cseréld le az alapanyagokat egészségesebb alternatívákra. Nem az a cél, hogy mindent kidobj, ami otthon van, de amikor valami elfogyott keress más alternatívát. Amit mindenképpen szerezz be vagy hagyj el az étrendedből (már kialakult egészségügyi kihívás esetén ez a lista egészen másképpen nézhet ki):

 • szűrt, nem hidrogénezett kókuszolajat használj főzéshez a napraforgóolaj helyett
 • rossz minőségű ipari tejtermékeket cseréld hosszan érlelt sajtokra, kecske vagy juhsajtra, kókusztejre, fermentált kókuszkrémre (kókuszjoghurt)
 • a gluténtartalmú péktermékek alapvetően senkinek sem javasoltak, ha nem akarsz lemondani róluk, akkor válassz adalékmentes, kovásszal készült alternatívát és ne fogyaszd minden nap
 • korlátozd a hüvelyesek fogyasztását (babfélék, lencse, szója)
 • a csonthéjasok és olajaik magas omega6 zsírsav és fitinsav tartalmuk miatt szintén mértékkel fogyasztandó kategóriába tartoznak (kivéve a makadámdió)
 • minimalizáld a hozzáadott cukrot és édesítőszereket (ne fogyassz cukros üdítőket és magas cukortartalmú élelmiszereket), cukor helyett használj datolyát, kevés mézet, glicint, sztíviát. Édesítsd ezekkel vagy banánnal a süteményeidet, édességeket. Az ízlelőbimbóid hamar hozzászoknak és a kevésbé édes ételeket is megfelelően édesnek fogod érezni.
 • válassz megbízható forrásból származó húsokat, zöldségeket
 • fogyassz heti rendszerességgel halat/herkentyűket

Összefoglalva

Az ultrafeldolgozott, adalékanyagokkal dúsított, cukros, magas omega6 zsírsav tartalmú étrend hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezet(het), ezért az életmódváltás legfontosabb eleme az, hogy csökkentsd minimálisra a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását és válassz minél több feldolgozatlan élelmiszert. Mit jelent ez? Zöldségek, gyümölcsök, friss húsok, halak, amelyek nincsenek előre elkészítve, elősütve, adalékanyagokkal dúsítva, színezve, tartósítva. A zöldségek és gyümölcsök megválasztásakor törekedj a szezonalitás szem előtt tartására, pl. ne vegyél télen paradicsomot. Ha mindezeket betartod, már sokat tettél az egészségedért, de még éppen csak elindultál a tudatos étkezés, és életmód felé vezető úton…