A Hashimoto autoimmun pajzsmirigy gyulladást kiváltó tényezők

A Hashimoto autoimmun pajzsmirigy gyulladást kiváltó tényezők

A Hashimoto thyreoiditis a pajzsmirigy autoimmun eredetű gyulladása. A hagyományos orvoslás szerint nincs gyógymódja, a pajzsmirigy szövete idővel elsorvad, ezt megállítani nem lehet, az egyetlen megoldás az élethosszig tartó szintetikus T4 hormon pótlása. Tessék beletörődni, így lehet teljes életet élni.

Ha rosszul vagy, az nem emiatt van, hiszen szeded a hormont, így nem lehet alulműködésed. De akkor miért érzed azt, hogy nincs energiád, nehezen fog az agyad, hízol, hullik a hajad, a szemöldököd, töredezik a körmöd. Miért van szorítás a torkodban, miért van időnként heves szívdobogásod, szívritmus problémáid? Miért vet szét az ideg, miért nem tudsz pihenni vagy vannak sötét gondolataid? Az endokrinológusod szerint biztosan nem a Hashimotótól, de azért nézzünk egy TSH-t.

Látod? Határértéken belül van, úgyhogy akkor biztosan nem emiatt érzed, amit érzel. Menj el inkább egy pszichológushoz.

Sajnos ez az átlagos hozzáállás, pedig a Hashimoto betegség az összlakosság legalább 6%-át is érintheti, főként nőket és a tünetei igen szerteágazók lehetnek és gyakran túlmutatnak a pajzsmirigy alulműködés tünetein. A kezelési tervben az étrendi megközelítés és a kiváltó tényezők feltérképezése általában fel se merül.⁠

A Hashimoto thyreoiditist kiváltó tényezők

A legfrisebb kutatási eredmények ma már hangsúlyozzák, hogy a HT kialakulása mögött nem csupán genetikai tényezők, hanem számos más ok is meghúzódhat. Ez a felfedezés azért nagyon fontos, mert visszaadja a gyógyulás lehetőségét, hiszen ha megtaláljuk a kiváltó okot, akkor meg is szüntethetjük azt, aminek köszönhetően az állapotunk is javulásnak indul, mert a szervezetünk végre erőre kap, hogy meggyógyítsa önmagát.

A Hashimoto kialakulásában a következő tényezők játszhatnak szerepet:

  • emésztőrendszeri problémák, ételintoleranciák, -allergiák, fokozott béláteresztés
  • felborult mikrobiom (bélflóra) következtében elszaporodott patogén flóra
  • mikrotápanyag hiányok (jód, szelén, cink, D-vitamin, A-vitamin, magnézium)
  • krónikus lappangó fertőzések (Epstein-Barr vírus, Cytomegalovírus, Parvovírus B19, Yersinia baktérium)
  • toxikus környezeti anyagok, nehézfémterheltség (első sorban higany)
  • genetikai polimorfizmusok következtében gyengébb detoxifikációs képességek (pl. MTHFR mutáció következtében kialakuló metilációs problémák)
  • oxidatív/nitrozatív stressz
  • életmód
  • genetikai okok (családi halmozódás)

Vedd a kezedbe a gyógyulásod!

Nem mondom, hogy egyszerű az út a gyógyulás felé, de van rá lehetőség. Egy dolog a genetika, de az csupán a pisztoly, az életmódunk húzza meg a ravaszt.

Mit szólnál hozzá, ha azt mondanám, hogy ne törődj bele a problémáidba? Ha azt mondanám, hogy van mód a javulásra, az életminöséged javítására és akár a teljes gyógyulásra is, mert a dolog fordítva is működik!

Ha szeretnél változtatni és rálépni a gyógyulás útjára, jelentkezz tanácsadásra!