Néhány hete sajnos befürödtem egy kókuszjoghurtnak hitt termékkel, mert kiderült, hogy nagyobb részben szójából készült és kókuszt csak elvétve tartalmazott. Sietségemben meg is vettem nagyjából ezer forintért, de csak otthon vettem észre, hogy ez valójában nem natúr kókuszjoghurt, pedig a csomagolás alapján annak tűnt.
Ezért gondoltam egyet és összegyűjtöttem a valóban kókusztejből készült natúr joghurtokat, amelyek viszonylag könnyen beszerezhetőek egy hétköznapi bevásárlás során.
A lista közel sem teljes, vannak még a piacon termékek, azonban az összetevőiket tekintve azok már nekem nem fértek bele, túl sok bennük a mesterséges adalékanyag, mint pl. az aroma, színezék, állagjavító összetevő. A felsoroltak között is van olyan, ami már határeset, de még inkább a belefér kategória. Persze nem minden nap fogyasztva.
Egy jótanács: ne legyél olyan, mint Nóra és MINDIG olvasd el az összetevőket a termék csomagolásán, mert érhetnek kellemetlen meglepetések, akár már kipróbált termék esetében is!
Nagyon krémes és kellemesen kókuszos, nem túl savanyú. Igazán kellemes joghurt élményt nyújt, inkább egy zsírosabb görögjoghurthoz tudnám hasonlítani. Elsősorban gyümölcsökhöz, édességekhez vagy granolához javaslom. Nekem ez a személyes kedvencem, imádom a hófehér színét és a krémes, már-már tejszínes-habos állagát.
A 120 grammos kiszerelés 350-400 forintos ára miatt nem ez a leggazdaságosabb termék, cserébe valóban hozza a várt joghurt élményt és szinte minden kisebb-nagyobb üzletben beszerezhető (Kifli.hu, CBA, Tesco Express, SPAR).
Létezik még ananászos és málnás ízesítésben, mindkettő nagyon finom, de a cukortartalma miatt kevésbé javasolt a fogyasztásuk.
MentesEAT Ajánlott
Összetevők: kókusztej, kókuszvíz, módosított keményítő, joghurtkultúrák.
Ízében és állagában hasonló az Alprohoz, talán egy kicsit kevésbé krémes. A várt joghurt élmény itt sem marad el, de az intenzívebb kókuszos íze miatt inkább édességekhez ajánlom.
Árát tekintve ez sem a legolcsóbb kategória: a 200 grammos kiszerelésért körülbelül 600 forintot kell a pénztárnál hagynunk, de a legtöbb üzletláncnál hozzájuthatunk (Kifli.hu, CBA, Tesco, SPAR).
Mandulalisztet tartalmaz, így nem tekinthető allergénmentesnek, ellenben gluténmentes tanúsítvánnyal rendelkezik. Kapható még epres ízesítésben is, de sajnos ez is cukorral van édesítve.
Összetevők: víz, kókusztej, inulin, mandulaliszt, keményítő, stabilizátor, módosított keményítő, kalcium-karbonát, természetes aroma.
Ízében és állagában ez a legkevésbé szimpatikus számomra. Furcsa, egyszerre sós és kellemetlenül savanykás az ízvilága. Állagát tekintve az előzőekhez képest folyósabb, sokkal inkább egy gyenge minőségű joghurthoz tudom hasonlítani, amit megpróbáltak keményítővel sűrűbbé varázsolni, nem túl nagy sikerrel.
Árát tekintve némileg gazdaságosabb mint az előzőek, mert a két darabos (2x125g) kiszerelés 499 Ft a Lidl üzletekben. Jó hír viszont, hogy az állandó kínálatuk részét képezi a termék, így bármikor elérhető. Müzlihez vagy granolához keverve nekem kifejezetten nem ízlett, azonban egész jó tzatzikit készítettem belőle, mert nincs intenzív kókusz íze.
Kapható még epres és mangós ízesítésben, de ott már figyelni kell a benne található cukor mennyiségére.
Összetevőit tekintve ez a legkevésbé impozáns versenyző: ivóvíz, kókusztej, módosított kukoricakeményítő, dextróz, étkezési só, pektin, természetes aroma, színezék (karotin), tejsavbaktériumok.
Ez a joghurt is a kedvenceim közé tartozik mert finom és megéri az árát. A termék bio minősítése is emeli az értékét. Állagát tekintve inkább a kefírhez tudom hasonlítani, kellemesen savanykás, alig van kókusz íze, ami plusz pont, így főzéshez is bátran használható.
Egyaránt alkalmas sós és édes ételekhez is. Általában leveseket szoktam sűríteni vele (pl. frankfurti leves), de raktam már rakott kelkáposzta tetejére is (bár az ízvilág megszokást igényel) vagy rizskochba tejföl helyett.
Ár-érték arányban ez a termék éri meg legjobban: 450 grammos kiszerelésben kapható 699 Ft-ért.
MentesEAT Ajánlott
Összetevők: Csökkentett zsírtartalmú kókusztej, tápiókakeményítő, szentjánoskenyérliszt, étkezési só, joghurtkultúrák.
Azt hittem, hogy a We Love Coco után már nem jöhet rosszabb, de a bio és vegán minősítésű termék egyetlen előnye, hogy bármelyik dm üzletben megvásárolható és hűtést nem igényel. Valójában egyik kókuszjoghurtot sem kell hűteni, de az emberek a tejtermék helyettesítőket megszokásbol a hűtőpultban keresik.
Hiába volt a csomagolás szerint még legalább egy hónapig fogyasztható, az íztesztet nálam már nem állta ki. Van egy nagyon furcsa és intenzív mellékíze, kicsit avas beütéssel. A többi termékkel ellentétben nem hófehér színű, az állaga - szerintem a hozzáadott pektin miatt - zselészerű.
Akármennyire is impozáns az összetevő listája, az íze miatt nem tudom jó szívvel ajánlani.
Összetevők: kókuszkészítmény (ivóvíz, kókuszgyümölcshús), keményítő, kókuszzsír, kókuszolaj, pektin, tengeri só, joghurtkultúra.
Végül, de nem utolsó sorban a magyar versenyző! Nagyon szeretem az All In termékcsaládot, nagy kedvenceim a kanalazós desszertjeik. Külön öröm, hogy odafigyelnek a környezettudatosságra is, ezért a temékeik legtöbbje kedves kis üvegben kapható.
Nagy bánatomra az ára kissé borsos (649 Ft-ért 150 ml-t kapunk) és sajnos nem a legegyszerűbb beszerezni sem, de nagyobb Spar üzletekben és bioboltokban már megtalálhatók.
Íze intenzív kókuszos, de mellette hozza az igazi, jó minőségű natúr joghurt ízvilágot. És ez az egyetlen joghurt, amelyiknél feltüntették, hogy milyen baktériumtörzsekkel lett beoltva.
Számomra ez a termék egy egyértelmű igen, friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcsökkel, házi lekvárral, granolához, palacsintához is kiváló. Kapható ízesített és élőflórás kókusztejital formájában is.
A legjobb dolog, hogy a probiotikum mellett prebiotikus hatással is rendelkezik a hozzáadott frukto-oligoszacharidoknak köszönhetően.
MentesEAT Ajánlott
Összetevők: kókusztej (kókuszkivonat, víz), nyílgyökérliszt, akácrost, frukto-oligoszacharid, élő kultúra keverék (Bifidobacterium, L.Acidophilus, L.Rhamnosus, L.reuteri, L.Bulgaricus, Streptococcus thetmophilus, L.casei).